De cultuurhistorische organisaties (CHO's) en de gemeente Bergen op Zoom vinden dat gehuchten niet verloren mogen gaan.
De Brabantse Wal kent veel pareltjes. Het meest bekend is natuurlijk de ruim 800 jaar oude binnenstad van Bergen op Zoom met de grotere omliggende kernen zoals Halsteren en Lepelstraat maar ook Borgvliet. Maar kleine kernen mogen ook niet verloren gaan.
Daarom besteden we aandacht aan de gehuchten. Gehuchten zijn uitgegroeide historische woonkernen. We kennen in onze gemeente een vijftal gehuchten te weten Oude Molen, Kladde, Klutsdorp, Slikkenburg en Noordgeest. Waar liggen deze gehuchten, hoe oud waren ze ongeveer en hoe komen ze aan hun naam? De antwoorden op deze vragen kunt u hier vinden. Mocht u aanvullende informatie (geruchten) hebben dan kunt u dat aan René Kaaks, kaaks@ziggo.nl laten weten. Een van de vertegenwoordigers van de CHO's zal dan contact met u opnemen.
De gegevens worden regelmatig gecheckt en voorzien van recente foto's
Toelichting bij de archeologische beleidskaart Bergen op Zoom Deze kaart is een onderdeel van de gemeentelijke erfgoedverordening, door de Raad vastgesteld in 2011. De kaart is een vertaling van de archeologische verwachtingswaarden binnen de gemeentegrens. Deze waarden zijn opgenomen in de verschillende bestemmingsplannen van de gemeente. In de uitzonderlijke gevallen waar nog geen archeologie in de bestemmingsplannen is verwerkt, voorziet de erfgoedverordening. Voor een initiatiefnemer van een ruimtelijke ontwikkeling kan dit betekenen dat hij onderzoek moet verrichten naar de aanwezigheid van archeologische waarden in de ondergrond. Daarnaast kan de gemeente ter bescherming van archeologische waarden aanvullende voorwaarden stellen aan de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling. De kaart bevat gebieden met: