Gemeentelijk monument

Wattweg 3
Bergen op Zoom

monumentennr.

Kantoor / Fabriek

PDF
historisch centrum Het Markiezenhof, Bergen op Zoom - briefhoofd 1905

Aanvullende omschrijving

Kantoorgebouw en aansluitende fabrieksloods behorende tot een groter complex van de ijzergieterij van Rogier, Nerincx en Richter waaraan vanaf 1882 steeds bouwlichamen zijn toegevoegd. Fabrieksloods: langgerekt éénlaags gebouw waarvan de langsgevel evenwijdig aan de straat onder zadeldaken. Sobere gevel met fries en in het midden een fronton op pilasters. Dit gedeelte dateert blijkens een gevelsteen uit 1882. De vensters zijn of waren getoogd en hebben of hadden ijzeren ramen met roedenverdeling; de meeste hiervan zijn nog bewaard. Inwendig bevinden zich gietijzeren zuilen. Kantoorgebouw: éénlaags gebouw, haaks op de fabrieksloods geplaatst en opgetrokken in chaletstijl. Alle gevelopeningen zijn getoogd. Decoratie van natuursteen in banden, sluitblokken en vensteronderdorpels. De hoeken zijn met wit pleisterwerk benadrukt. Opvallend dak dat op de uiteinden oversteekt en waarvan de goot rust op houten gootsteunen. De ingang wordt benadrukt door een dwarsgeplaatst dakoverstek in de kap. In de dakschilden aan de Nobellaan bevinden zich dakkapellen. De architect was een broer van de architect Q.J. Horsten.

Redengevende omschrijving

Het KANTOOR in Chaletstijl dateert uit 1900 en is ontworpen door architect G.A. Horsten. Het interieur van het kantoor is rond 1930 vernieuwd. Het gebouw is éénlaags met een vrijwel rechthoekige plattegrond. De gevels zijn Het MAGAZIJNGEBOUW uit omstreeks 1935 is gelegen langs de Wattweg, in het verlengde van de bankwerkerij en staat onder een lichte hoek daarmee.

Architect

G.A. Horsten

Redengevende omschrijving

Lees meer...

Motivatie RCE

voor Bergen op Zoom uniek en gaaf bewaard onderdeel van een industrieel complex dat zijn functie geheel behouden heeft; van belang voor de ontwikkeling van de industrie in Bergen op Zoom en als gaaf bewaard fabriekscomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw; voor bescherming komt het exterieur van het kantoorgebouw en ca. 35 strekkende meter in noordoostelijke richting van de op het kantoorgebouw aansluitende fabrieksloods in aanmerking. Het overige deel van de loods is later in stijl aangebouwd doch valt buiten de bescherming.

Bouwstijl

Chaletstijl

Aanvullende omschrijving

Lees meer...

Bouwvergunningen

bouwverg. 1699/1891; 1799/1891; 3576/1900 (bouwtekening); 4740/1900

Kadastrale gegevens

C3791

Literatuur